NETRADIČNÉ ALE CHUTNÉ RECEPTY NA SVIATOK PESACH

NETRADIČNÉ ALE CHUTNÉ RECEPTY NA SVIATOK PESACH

 

Už o pár týždňov sa môžeme tešiť zo sviatku Pesach. V predstihu vám ponúkame niekoľko kuchárskych receptov, ktoré skutočne stoja zato. A netreba k nim ani múku. 

 

 

 

 

 

 

 

Cukina so šampiňónmi na cesnaku a rozmaríne

4 až 6 porcií

 

1 polievková lyžica červeného vínneho octu

1 polievková lyžica javorového sirupu

1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy, pridať podľa chuti

1/4 šálky olivového oleja

4-5 malých cukín, nakrájaných na hrubé kolieska (asi tak za 5 šálok)

približne 300g očistených šampiňónov, malé rozpolené a veľké pokrájané na štvrtiny (dajú sa však použiť aj iné hríby)

10 veľkých strúčikov cesnaku, očistených a rozpolených na dĺžku

3-4 vetvičky čerstvého rozmarínu, alebo za polievkovú lyžicu sušeného rozmarínu

soľ

1 polievková lyžica margarínu

 

Do misky nalejeme vínny ocot, javorový sirup a citrónovú šťavu a uložíme bokom. V hlbšej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cukinu, hríby, cesnak, rozmarín a soľ, dobre premiešame. Panvicu prikryjeme a varíme, za občasného miešania, kým cukina nezhnedne, asi tak 8 až 10 minút.

 

Potom odkryjeme, znížime teplotu a varíme ďalej. Občas pomiešame tak, aby bola zelenina rovnomerne vystavená teplu. Pokračujeme, kým zelenina nezmäkne a jej okraje nie sú opečené do hneda, približne ďalších 8 až 10 minút.

 

Panvicu vezmeme z plameňa a hneď k zelenine primiešame pripravený octový nálev a margarín. Jemne miešame, kým sa margarín neroztopí. Rozmarínové vetvičky vyberieme a dochutíme citrónovou šťavou a soľou.

 

Šalát z pomarančov, pekanových orieškov a hrozienok s avokádovým dressingom

4 porcie

 

Dressing

1 zrelé avokádo, olúpané a odkôstkované, nasekané na kocky

1/2 šálky vody

1 polievková lyžica jablčného octu

1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy

1 čajová lyžička mletého cesnaku

1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého korenia

štipka soli

 

Šalát

za misu miešaných šalátových listov (umyté, usušené a natrhané)

2 očistené pomaranče, nakrájané na kocky

1/4 šálky nasekaných a opražených pekanových orechov

2 polievkové lyžice hrozienok, ale dajú sa použiť aj sušené brusnice

 

Všetky prísady na dressing spolu vymiešame v mixéri na hladko. Vo veľkej mise pomiešame ostatné prísady a zalejeme, podávame okamžite.

Pomaly pečené šťavnaté kura

 

Toto je jednoduchý a chutný recept, ktorý sa takmer nedá pokaziť a dá sa s ním experimentovať. Napríklad tak, že vyskúšate pridať iné korenie, ako napríklad rímsku rascu, údenú papriku, či bylinky, ako cesnak. Pod kura sa dajú poukladať na kusy nakrájaná mrkva a petržlen a získame tak jednoduchú prílohu. Čas pečenia je dosť dlhý, ale to je asi jediná nevýhoda tohto jedla.

 

Potrebné suroviny:

3 čajové lyžičky soli

2 čajové lyžičky mletej papriky

1 čajová lyžička sušenej cibule

1 čajová lyžička sušeného tymianu

1 čajová lyžička bieleho korenia

1/2 čajovej lyžičky cayenského korenia

1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia

1/2 čajovej lyžičky práškového cesnaku

2 cibule nakrájané na štvrtky

1 hlava cesnaku, neošúpaná a rozpolená

2 celé kurence

 

V miske pomiešame všetky koreniny so soľou. Kurence očistíme, odstránime drobky a vypláchneme ich. Osušíme ich papierovým obrúskom. Do každého zvlášť z vonka aj vnútra vmasírujeme zmes korení a soli. Jednu cibuľu a polku hlavy cesnaku vložíme do dutiny každého kuraťa. Obe zabalíme zvlášť do fólie, alebo do uzatvárateľných vreciek a necháme ich cez noc (alebo aspoň 4 až 6 hodín) odstáť v chladničke.

 

Rúru zahrejeme na 120 stupňov Celzia. Kurence uložíme na pekáč, alebo do zapekacej misy. Ak ich pečieme spolu s mrkvou a petržlenom, môžeme zeleninu trocha pokvapkať olivovým olejom. Pečieme odokryté 5 hodín, kým nie sú krásne do hneda prepečené. Než ich naporciujeme, necháme aspoň 10 minút odstáť a vychladnúť.

Dusené hovädzie s tzimmes

8 až 10 porcií

 

Hovädzie:

2 až 3 polievkové lyžice olivového oleja

asi 2 kg kus hovädzieho mäsa z hrudníka

1 liter hovädzieho vývaru

1/2 litra jablkovej šťavy, alebo jablkový cider

 

Omáčka:

2 polievkové lyžice olivového oleja

2 cibule šalotky, očistené a nakrájané na tenké kolieska

2 dl jablkovej šťavy, alebo jablkový cider

 

Tzimmes:

6 veľkých mrkiev

3 veľké bataty, alebo sladké zemiaky, ošúpané a nasekané na väčšie kocky

2 šálky sušených sliviek bez kôstky

 

Tzimmes je typické sladké aškenázske jedlo z dusenej zeleniny so sušeným ovocím. Hovädzie mäso sa dá nahradiť teľacím. Rúru necháme zohriať na 150 stupňov Celzia. Mäso pripravíme tak, že vo veľkom hrnci zohrejeme olej a mäso na ňom prudko opečieme z každej strany, aby sa uzavreli póry a šťava zostala vo vnútri.

 

Potom ho uložíme do veľkého pekáča dostatočnej hĺbky, zalejeme vývarom a jablkovým ciderom a zakryté dáme variť na tri hodiny. Keď sa mäso dovarilo, pripravíme tzimmes tak, že do pekáča s hovädzím pridáme mrkvu a sladké zemiaky a povaríme spolu ďalšiu hodinu. Potom pridáme slivky a varíme ďalších 30 až 40 minút.

 

Kus hovädzieho potom vyberieme na servírovací tanier a dierkovanou servírovacou lyžicou vyberieme tzimmes, ktoré uložíme okolo mäsa. Na omáčku použijeme šťavu, ktorá zostala v pekáči. Vo veľkom hrnci zohrejeme olej, pridáme šalotku a podusíme.

 

Keď sa cibuľka skaramelizuje, pridáme šťavu z mäsa a prilejeme aj cider, alebo jablčnú šťavu. Varíme veľmi pomaly, kým šťava nezhustne a tekutina sa nezredukuje aspoň o polovicu. Omáčku podľa chuti osolíme a okoreníme. Mäso podávame krájané na plátky s tzimmes a omáčkou.

Mrazený kávový dezert - Moccha granita

4 porcie

 

1 a 1/2 šálky horúcej čerstvo uvarenej silnej kávy

1/2 šálky mlieka (bez laktózy)

1/4 šálky cukru

2 polievkové lyžice parvé čokoládového sirupu

 

Zmiešame kávu, mlieko, cukor aj čokoládový sirup a nalejeme do sklenenej zapekacej nádoby. Dáme zmraziť, ale v pravidelných intervaloch (asi každých 45 minút počas 4 hodín) dôkladne pomiešame, aby sa vytvorila hrudkovitá hmota. Necháme v mrazničke prikryté, granita takto vydrží (ak máte dobré sebaovládanie) aj tri dni. Pred podávaním poškriabeme povrch vidličkou, aby sa vytvorili kryštáliky. Servírujeme pomocou naberačky na zmrzlinu, ideálne popoludní, po dobrom obede.

 

msz/aish.com