PEČIEME KREHKÝ KRÉMOVO-OVOCNÝ PÁJ

PEČIEME  KREHKÝ  KRÉMOVO-OVOCNÝ PÁJ

Poznáte ten druh krehkých koláčov, pri ktorých od pôžitku privierate oči a po poslednom súste  túžite zahodiť etiketu za hlavu a celkom necivilizovane vylízať dezertný tanierik?

Tak recept na presne taký koláč vám teraz prinášame. Krehký ako má páj (pie)  byť, príjemne kyslastý a krémovitý súčasne. Sýty a predsa osviežujúci.  Môžete ho robiť počas celého roka, lebo rovnako fantasticky ako s čerstvým ovocím, chutí aj so zaváraným a konzervovaným. 

Jeho príprava je jednoduchá, nemáte čo pokaziť a výsledok bude zodpovedať prvým dvom riadkom tohto článku.  

Na plnku potrebujeme:

30 g práškového cukru

1 kopcovitú lyžičku mletej škorice

300 ml smotany na šľahanie

2 žĺtky

500 g akéhokoľvek ovocia, ktoré práve dozrieva (ideálne je drobné, červené,  bobuľovité – černice/ maliny/ čučoriedky..)

 

Sypké cesto:

215 g hladkej muky

1/4 lyžičky soli

45 g práškového cukru

 90 g masla

 

P o s t u p

* Pripravíme si plnku - v malej miske vidličkou premiešame  cukor a škoricu, odložíme

* V menšej  nádobe vyšľaháme  vidličkou šľahačku so žĺtkami, prikryjeme a dáme do chladu

* Rúru vyhrejeme do 200 C. Pripravíme si sypké  cesto: v miske vidličkou zmiešame múku so soľou a cukrom, pridáme maslo. Miesičom cesta alebo ručne spravujeme sypké cesto. Musí byť suché a drobivé

* Rukami ho utlačíme na dno a okraje okrúhlej tortovej formy s priemerom 25 cm (ideálne ak je vyložená papierom na pečenie)

* Osušené ovocie poukladáme na cesto (ak sú to broskyne či hrušky, tak ich pokrájame na mesiačiky)

* Ovocie potrieme trochou krému a posypeme škoricovým cukrom

* Pečieme asi 5 minút, kým sa cukor nerozpustí

* Potom povytiahneme rošt a vylejeme na koláč zvyšok šľahačkového krému

* Pečieme ďalších  20 - 30minút , kým okraje nie sú zlatisté a špajľa neostáva po zapichnutí suchá

* Necháme vychladnúť  -  no  tento koláč  je vynikajúci aj zahorúca.

Ako už sme uviedli, páj úžasne „ukáže“ s červeným ovocím, ale nám sa tento koláč osvedčil aj s broskyňami či s hruškami z konzervy (nakrájanými na plátky a vejárovito rozloženými po korpuse). Pokojne však experimentujte s najrôznejšími druhmi ovocia  -  a ak budete mať k príprave otázky, píšte na lucia [at] infopress [dot] sk